Analyse af markedspotentialet for salg af kost til patienter med dysfagi i Regions-hospital Nordjyllands optagekommuner.
Specialeprojektet er udarbejdet fra perioden september 2019 til januar 2020.
Konklusion: Ud fra den kvalitative analyse kan der konkulderes, at der er behov for at videreudvikle den eksisterende modificeret dysfagikost med hensyn til konsistens, smag, udseende. Disse elementer har en væsentlig indflydelse på videreudvikling af den modificeret dysfagikost, da det kan skabe en bedre livskvalitet for borgere med dysfagi. Ydermere skal omkostningerne for den videreudviklet modificeret dysfagikost holdes lave. Dette skyldes at kommunerne skal holde sig indenfor en acceptabel ramme for at kunne overholde de knappe ressourcer de stilles til rådighed.
Den eksisterende modificeret dysfagikost
På nuværende tidspunkt findes der forskellige retter af modificeret dysfagikost, som er udviklet af RHN. Der findes både varme retter, mellemmåltider, gelésmørrebrød og desserter. I det følgende afsnit vil produktbeskrivelsen af de eksisterende modificeret gelésmørrebrød blive uddybet og nogle af gelésmørrebrødene er illustreret i nedenstående figur 3. På nuværende tidspunkt findes der seks forskellige slags gelésmørrebrød:
De seks gelésmørrebrød indeholder følgende elementer.
- Kyllingesteg med agurkesalatsky og appelsinsky (Se figur 4 og 5)
- Oksesteg med peberrodstyttebærsalat og picklessky
- Flæskesteg med rødkålssky og appelsinsky
- Marineret sild med tomatsky og karrysalat
- Fiskefilet med remoulade og rugbrød
- Leverpostej med rødbede og syltet agurk
Disse færdiglavede retter, som opbevares på frost ved minus 18 grader celsius. Produkterne bliver
udleveret i små plastikbægere, som illustreret i figur 6.
De seks førnævnte gelésmørrebrød har ifølge ansatte på RHN nogle ulemper. Da smagen udvandes ved tilsætning af vand eller mælk under blending, kan eksempelvis rugbrødet smage i retning af øllebrød, så smagen ikke er eksakt med normalt rugbrød. Retterne får desuden en mere fast og tung konsistens, men som stadig er blød. En anden ulempe er, ifølge de ansatte, at disse retter er færdiglavede og hvorfor opnår borgerne ikke følelsen af selvstændighed ved selv at smøre deres egen mad.
Den videreudviklet modificeret dyfagikost
Udviklingskøkkenet arbejder på nuværende tidspunkt med at eksperimentere samt forbedre retterne. Eksempelvis vil de gøre gelérugbrødet mere luftigt og ønske fremadrettet at gelérugbrødet kommer til at nærme sig den rigtige form. Udviklingskøkkenet er desuden ved at videreudviklet et helt gelérugbrød, så borgere med dysfagi fremadrettet vil få mulighed for at købe et helt gelé-rugbrød, hvorved de kan skære deres egne skiver og smøre den med smør eller pålæg efter eget ønske, dette gøres for at skabe hele madoplevelsen for den enkelte borger. Derudover ventes der nye input fra borgerne til videreudvikling af nyt dysfagikost i samarbejde med diætister og en uddannet kok.
Påvirkning af livskvaliteten
Livskvalitet defineres som den enkeltes opfattelse af livet inden for rammerne af deres egne idealer og kultur og handler desuden om den enkeltes måde at leve på, deres mål, forventninger til livet samt levestandarder. Ydermere handler dette ikke kun om den fysiske sundhed, men er også relateret til det psykiske helbred og sociale forhold (35,36).
Sundhedsrelateret livskvalitet er et multidimensionalt effektmål, som anvendes til at måle den enkeltes sundhed - det vil sige sygdommens eller lidelsens påvirkning på det enkeltes livskvalitet (37). Ved den sundhedsrelaterede livskvalitet måles det følelsesmæssige, fysiske, mentale og sociale aspekt, hvilket udføres ved anvendelse af spørgeskemaer (37). Studiet af Swan et al. undersøgte i et systematisk review effekten af modificeret kost på sundhedsrelateret livskvalitet ved øvre dysfagi (36). Studiet indikerer, at modificeret kost har en negativ indvirkning på livskvaliteten hos patienter med øvre dysfagi (36). Ydermere viste studiet af Ekberg et al. at dysfagi har en påvirkning på patienternes sociale muligheder samt glæder under måltid (9). Dysfagi underminerer desuden borgernes sundhed, selvtillid, selvværd og værdighed. Ydermere kan sygdommen medføre social isolation og patienten kan blive ængstelig og urolig under måltider (9).
Markedsadgang
Den begrænsede udbredelse af dysfagikost på markedet skyldes, ifølge ansatte på RHN, at køkkenet ikke har mulighed for at sælge dysfagikost med fortjeneste. Udviklingskøkkenet er etableret med forudsætningen om at en lokal erhvervsdrivende i Nordjylland i fremtiden vil overtage projektet for videre at kommercialisere det (14). Før den erhvervsdrivende kan implementere den modificeret dysfagikost på det kommercielle marked, skal udbuddet og efterspørgslen undersøges.
Der eksisterer allerede et marked for den modificeret dysfagikost da flere kommuner, herunder: Aalborg, Hjørring, Herlev og Skejby i forvejen tilbyder dette til deres patienter. Det tyder på at efterspørgslen er til stede.
Er det ikke muligt for borgeren at tilgå dysfagi retter fra udbydere, er alternativet altså for borgeren at købe normal mad og blende dette, for at tilpasse det til eget funktionsniveau. Ved at indtrænge og implementere dysfagikost på det kommercielle marked, kan det altså forenkle borgerens hverdag. Vedkommende vil have mulighed for købe/tilgå færdige modificeret retter og mad som på normal vis.
Øllerbrød med remoulade eller rødbede og syltet agurk - nej tak, jeg mistede lige appetitten
Men ja tak, send gerne et gelerugbrød som smager af rigtig rugbrød ud i handlen
Der er en grund til jeg er sulten lige nu mens jeg sidder her og skriver dette (og har været det i en uges tid), når man stort set bliver bange for at spise, æder og næres en angstlidelse af denne frygt, den vokser sig stor og stærk, meget stærkere end mig og så daler fødeindtaget. Jeg arbejder på sagen, men ting tager tid og i mellemtiden sulter jeg nærmest, men den rette type mad ville faktisk også gøre en meget stor forskel her, det giver mig nemlig mulighed for at sige "Luk så kajen din ånd, jeg gider ikke høre mere på dig, du er så dum (idiot), det helt gør ondt" - "kan du se min hånd i luften" bla bla blaaa.........
Som der står vil disse produkter forenkle hverdag, faktisk på rigtig mange områder, diverse køkkenmaskiner kræver både plads og penge, selve madlavningen er oftet langt mere kompliceret og tidskrævende end normalkost, foruden opskrifterne, hvis man ellers kan finde og anskaffe mere specielle ingredienser, er store portioner, oftet 10-20 personers og kræver derfor ekstra opbevaring, også i fryseren. Så stort er hverken mit køkken, skabene, køleskab og fryser, slet ikke. Jeg bor alene i en lille 2-værelset, med mindre vinkelkøkken i forbindelse med ret lille stue (hvor der ikke kan proppes flere møbler ind), hvor mit lille spisebord fungere som rumdeler (pladsmangel) og jeg kan jo ikke ligefrem opbevare mad og ekstra køkkenmaskiner i mit klædeskab, istedet for tøj, håndklæder og divers linned ect. Dysfagi er så kompakt en størrelse og med så mange facetter, at det slet ikke kan opremses i en almindelig samtale - det kræver nærmere et 3 timers foredrag, for at nå hele vejen rundt.