Dysfagi & diabetes - en stor bekymring

2021-10-05

Hver især er de begge en ernæringsmæssig udfordring, men sammen bliver de en hel uløselig opgave 

For hvordan løser man den opgave, at spise dysfagikost, hvis man samtidig har diabetes? Nogle vil sige brug kunstig sødemiddel i stedet for sukker, for det første er kunstige sødemidler, kunstige med alt hvad det indebære, for det andet, ikke alle kan eller må indtage dem. 

(Foruden at dysfagi kost oftet er "one sizes fit all" udformet - dysfagi er mange ting og ikke mindst indgår den i et samspil med symptomer fra den grund lidelse, som er årsagen til dysfagien selv, med alle grundlidelsens problemer og udfordringer - og ja så passer en størrelse selvfølgelig ikke alle)

Som jeg ved nogle opskrifter her på opskriftsiden har brokket mig over, så indeholder rigtig mange af dem for meget sukker, som iøvrigt også er et problem, hvis man ikke er en stor sukkergris og derfor ikke bryder sig om for sødt mad dagen lang. Jeg vil påstå at mennesker madmæssigt, kan deles op i 2 grupper, dem der er til sukker og dem der ikke er, dem der er til desserten og dem der er til hovedretten, jeg selv tilhøre den sidste og som også er en af hovedårsagerne til maden er blevet så stort et problem. De fleste mere generelle råd og kost forslag, køre i sukker afdelingen, yoghurt, ernæringsdrikke og grød - så falder hele kosten stort set til jorden

Jeg har googlet som en gal, uden egentlig at finde noget - ud over ernæringsdrop, som på ingen måde kan sige at være løsningen, den er kun nødbremse, den aller sidste mulighed og skal ikke bruges som "springe over hvor gærdet er lavest" løsning. Den er nemlig et indgreb imod kroppen, unaturlig og ikke uden risiko, der kun skal bruges når andet ikke er muligt, som ved fx lam fra halsen og ned situationer, altså kun bruges når det er absolut livsnødvendig og ikke fordi man ikke gider udtænke andre metoder - det hverken kan eller vil jeg acceptere. 

Men finder jeg noget, vil det blive delt her. 

En ting ved jeg dog og det er at der forventes en kraftig stigning (85 %) i diabetes det næste årti, på verdens plan og årsagen kendes ikke. Denne stigningen forventes inden for alle typer, i alle alders grupper. 

Men hvem ved hvad fremtiden bringer - de omtalte tal er fra før corona, de fulde og ikke mindst langvarrige konsekvenser af corona, kendes af gode grunde ikke pt.

Covid-19: Type 1 diabetes and Covid-19 link being investigated https://www.bbc.com/news/uk-northern-ireland-56297159

Dr Sarinda Millar specialises in Type 1 diabetes in children and young people."We are having more diagnoses, specially since the start of 2021 but more last year, as well," she said. "But in January we had nine new cases of Type 1 diabetes in children and young people in one week alone in our trust area

"but just the fact that this rate has more than doubled over the past year is ... significant," 

Severe oropharyngeal dysphagia following COVID-19: a case report https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ccr3.3819

Many patients who underwent prolonged intubation develop dysphagia after extubation - The prevalence of swallowing disorders increases as the intubation period is extended

Postextubation dysphagia is persistent and associated with poor outcomes in survivors of critical illness https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21958475/

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang