Dysfagidiæt (kost med modificeret konsistens)

2021-09-20

En velfungerende synkefunktion er afgørende for, at mad og drikke bringes sikkert fra mundhulen gennem svælget og spiserøret til mavesækken med passende frekvens og hastighed. Dysfagidiæt er med til at sikre, at borgere med dysfagi ernæres sufficient på sikker vis.

Dysfagidiæt er en kost med modificeret konsistens og bør ordineres til borgere med dysfagi, som er udredte, og hvor dysfagidiæt er vurderet hensigtsmæssig. Desuden kan dysfagidiæt tilbydes personer med dårlig tandstatus (fx manglende tænder, ømhed i mundhule, løse proteser) eller meget svækkede borgere, der har begrænset energi til at indtage et måltid.

Dysfagidiæten bør i konsistensen være tilpasset den enkeltes tygge-synke-funktion. På samme vis bør der være foretaget kostregistrering, hvor næringsbehov bør beregnes, så næringsindholdet er tilpasset den enkelte borger, som dermed er sikret tilstrækkelig indtagelse af energi, protein og øvrige næringsstoffer. Borgerens ernæringstilstand skal følges, så eventuel yderligere forværring af ernæringstilstanden kan forebygges. Der kan med fordel samarbejdes med en klinisk diætist eller anden ernæringsprofessionel med henblik på planlægning af individuel diætbehandling.

Bemærk: Personer i ernæringsrisiko med tygge- og synkeproblemer, der er gravide eller ammer, der har anden etnisk baggrund end dansk, eller der lider af psykisk sygdom eller diætkrævende sygdom, bør henvises til klinisk diætist med henblik på en individuel tilrettelæggelse af kosten.

Der er mange strategier og behandlinger, som kan forbedre sikkerheden og effektiviteten af synkefunktionen samt måltidsoplevelsen hos personer med dysfagi.

En væsentlig del af håndteringen af dysfagi er at modificere konsistensen af mad og drikke. Mad kan modificeres til blød kost, gratinkost og cremet kost, og væsker kan fortykkes til let, moderat og meget fortykket konsistens.

Der bør altid samarbejdes med ergoterapeuter med dysfagikompetencer, når konsistensniveauet vurderes og fastlægges, samt hvis der er behov for justeringer.

Den ergoterapeutiske intervention er rettet mod at fremme aktivitet og forhindre, begrænse og forebygge, at der opstår aktivitetsproblemer i forbindelse med måltider og dermed begrænser deltagelse i et aktivt hverdagsliv. En sikker og effektiv tygge-synkefunktion er et vigtigt ADL*-mål set i forhold til både ernæring, deltagelse i socialt samvær og livskvalitet.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang