Konsistenstrappen

2021-09-19

- for patienter med spise- og drikkevanskeligheder

Cremet konsistens Niveau 1

Oral transport af sekret er mulig. Spontan synkning af mundvand. Nogen tungetransport. 

Fint pureret. Ensartet, cremet og tyk konsi-stens. % tygning. Grød uden klumper. Øllebrød uden klumper. Surmælksprodukter uden klumper. Legerede supper med meget tyk konsistens. Kartoffelmos, sovs. Fromage. Blendet frugtgrød uden klumper. Budding. Chokolademousse. Meget fortykket drikkekonsistens. Gelé konsistens = så tykt, at det kan spises med ske. Alle væsker kan fortykkes med fortykningsmiddel.

Gratin konsistens Niveau 2

Kan lave tungetransport. Begyndende tyggefunktion. Spontane synk af mundvand og purékost. 

Blød, ensartet og sammenhængende konsistens. Purerede råvarer. Ingen klumper. Grød uden klumper. Øllebrød. Havregrød. Surmælkprodukter uden klumper. Gelésmørrebrød. Supper uden klumper med tyk konsistens, fx. asparges-, tomat-, blomkåls- eller hyldebærsuppe. Kan fortykkes yderligere med fortykningsmiddel. Retter af pureret kød, fisk, fjerkræ og grøntsager. Tunmousse uden klumper. Kartoffel- og grøntsagsmos. Supplement af desserter. Supper uden klumper med tyk konsistens, fx. asparges, blomkål, champignon, tomat, hyldebær, kærnemælk og frugt. Kan fortykkes yderligere med fortykningsmiddel. Retter af pureret kød, fisk, fjerkræ og grøntsager. Tunmousse uden klumper. Kartoffel- og grøntsagsmos. Supplement af desserter. Fromage. Blendet frugtgrød uden klumper. Budding. Ernæringsdrik og hjemmelavet proteindrik (i samme konsistens som den anbefalede konsistens for drikkevarer). Moderat fortykket drikkekonsistens Sirup-konsistens = så tykt at et sugerør kan stå alene i glasset..Løber meget langsomt, når det drikkes. Alle væsker kan fortykkes med fortykningsmiddel.

Blød konsistens Niveau 3

Få problemer med at tygge og transportere bolus i munden. Synkefunktion er moderat nedsat.

Få problemer med at tygge og transportere bolus i munden. Synkefunktion er moderat nedsat. Mad med naturlig blød konsistens. Hakkede råvarer , dampet eller let stegt, sammenhængende kost. Øllebrød, havregrød. Surmælksprodukter. Omelet. Rugbrød uden kerner. Lyst brød uden kerner og skorpe. Pålæg med blød konsistens: Smøreost, syltetøj, honning. Rugbrød og lyst brød uden kerner og skorpe. Blødt pålæg, fx leverpostej, paté, torskerogn, makrel, tunsalat. Supper med tyk konsistens, fx asparges-, blomkål-, toamtsuppe. Hakkede kødretter. Farsretter. Dampet/kogt fisk. Blødkogte grøntsager. Kartoffelmos. Sovs Supper med tyk konsistens, fx asparges, blomkål, champignon, tomat. osede kogte kartofler. romage. rugtgrød. is. Henkogt frugt. Brød uden kerner/skorpe med smøreost. Banan eller anden blød frugt. Ernæringsdrik og hjemmelavet proteindrik (i samme konsistens som den anbefalede konsistens for drikkevarer) Let fortykket drikkekonsistens. Kakaomælkskonsistens (nektar) = løber lidt langsommere end normale tynde væsker. Kærnemælk. Koldskål. Tyk milkshake/smoothie Øvrige væsker kan fortykkes med fortykningsmiddel.

Normal konsistens Niveau 4

Normal tunge-, tygge- og synke-funktion. Malende tyggebevægelser. Spontane synk.

Umodificeret konsistens, fast og tyndtflydende kost 


Jeg er ikke ekspert, med ud fra hvad jeg rent faktisk kan spise uden nævneværdige problemer, ligger jeg et sted mellem gratin og cremet konsistens, men tættest på grantin kost. Men min kost, altså det jeg spiser hver dag, går faktisk ind mellem blød og normal konsistens, dog tættest på normalen. Men til mit forsvar - nød og trang. Det er meget længe siden min kost gik under normalen. Det er fast føde som volder flest problemer, væsker stort set ikke (dog kan det ske det ender i den gale hals, dog mest når jeg mister koncentrationen under indtagelse, som ved samtale eller tv kiggerri under måltidet)

Men egentlig, så er jeg vist nærmere ud over det hele - måske fordi det omhandler 2 uafhængige af hinanden type problemer, for jeg har faktisk svært ved at suge tykke væsker, gennem et tykt sugerør og jeg fejlede totalt en pusteprøve ved lægen. Jeg kan ikke puste på den måde, luften fes bare ud af munden, uden jeg kunne forhindre det -  jeg har blandt andet aldrig rigtig kunne fløjte, det der med læberne og luften, fungere ikke og anstrenger faktisk ansigt/mund, når jeg skal puste og bliver helt øm bagefter.

Så er jeg faktisk tilbage ved muskeldystrofierne, de eneste jeg ved med sikkerhed, påvirker evnen til at puste.

Lige Pt står jeg der, hvor supper er nød til at være lidt tykkere og uden fyld der ikke er moset eller blendet, men for nyligt var ris også ved at være et problem, hvilket det ikke har været før og det satte mig faktisk lidt ud, et eller andet sted overvejer jeg jo også fremtiden og hvordan det skal gå. Der ligger stadig 2 portioner af min ynglings risret, dette omhandler, i fryseren, som jeg ikke kan beslutte om skal ud eller spises. Fornuften siger ud, men følelserne, det modsatte og så sidder man jo sådan lidt der, ubekvemt låst fast mellem 2 stole.

Tænk at det virkeligt kan blive sådan et dilemma, der trækker i langdrag, smide ud VS spise - det er faktisk helt egendommeligt, når jeg tænker efter, det har nemlig aldrig været et problem før, ikke på den måde der.

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang