Mikroovn
Tips med mere
Betydningen af madens egenskaber ved tilberedning i mikro-ovn - Philips kogebog for micro-ovne (Hæfte 1985)
Mængden af mad
Jo større mængde du tilbereder, optør eller opvarmer, desto længere tid tager det. Grundreglen er. at dobbelt mængde tager næsten dobbelt tid. Hvis f.eks en kartoffel tager 4 minutter, tager to kartofler cirka 7 minutter.
Madens temperatur
Jo koldere maden er, når den sættes ind i micro-ovnen, jo længere tid tager det. Mad som har stue-temperatur, når dem sættes ind i micro-ovnen, tilberedes hurtigere end mad, der kommer lige fra køleskabet. Hvis maden er dybfrossen, forlænges tiden yderligere. Hvis maden tages ud af en fryser, hvor temperaturen er -22 grader, vil også tage længere tid at optø, end hvis temperaturen kun havde været -18 grader.
Madens sammensætning
Mad, der indeholder meget fedt og sukker tilberedes hurtigere end mad, der indeholder meget vand, idet fedt og sukker absorberer microbølgeenergien lettere end vand. temperaturen bliver derved højere, hvilket man bør tænke på ved valg af kogeudstyr. Jo mere kompakt maden er, desto længere tid tager det at tilberede den. Faste fødevarer som f.eks kød og kartofler tager længere tid at tilberede end lette, porøse ting som f.eks kager.
Madens form
Regelmæssig formede stykker bliver mere jævnt tilberedt end uregelmæssige. Ved ujævnt formede retter bliver de tynde dele hurtigere tilberedt og bør derfor placeres mod midten, fordi det her mod-tager mindre energi.
Hvordan opnår jeg det bedste resultat?
Tildækning af maden
Placering af maden
Rør rundt en gang imellem
At røre rundt eller vende maden, er en metode som man anvender i traditionel madlavning. Metoden bruges også i microbølgeovnen for at fordele varmen bedre. Ved at røre rundt eller dreje skålen fordeler man varmen bedre og forhindre for hurtig tilberedning af madens yderkanter. For at få en jævn tilbe-redning af kompakte retter som kød og fjerkræ er det vigtigt at vende disse nogle gange. Når man ikke kan røre rundt eller vende en ret, anvender man metoden at dreje skålen nogle gange i stede for. Dette gælder for f.eks gratiner og kager.
Prik hul
I fødevarer som har skal eller hinde opbygges et damptryk ved opvarmning. For at undgå at maden "sprænges" skal man prikke nogle huller med en gaffel eller tandstik, f. eks i uskrællede kartofler.
Mikrobølgeovn Test 2021
Her er de bedste mikrobølgeovne
- Samsung MS23K3515AS-EG mikrobølgeovn
- Whirlpool MWP101
- Sharp YC-MS01ES
- Samsung MG23K3515AS-EG
- Bosch BFR634GB1
- Panasonic NN-E20JW
- Siemens HF15M541
- Sharp: R-642
- Electrolux EMM21000W
- Miele M 6012 clst
- Morphy Richards 511502
- Panasonic NN-GD38HS
- Bosch HMT75M451
- Siemens BF634RGW1 iQ700
- Siemens BF634RGS1
- Severin MW 7890
- Whirlpool MWF 420 BL
- Electrolux EMS21 400 w